De toekomst van de psychiatER

6 november 2014

De psychiatrie staat op dit moment onder druk. Een enorme bezuinigingsgolf heeft zijn weerslag op de psychiatrie: mensen worden ontslagen en behandelingen worden niet meer vergoed. De psychiatrie is bij deze beslissingen niet meer in de lead. Verzekeraars bepalen steeds meer wat een goede behandeling is en beleidsmakers beslissen zonder gedegen onderzoek hoe de (jeugd)zorg moet worden gereorganiseerd. Er wordt zelfs door beleidsmakers openlijk getwijfeld aan de noodzaak van behandelingen in de psychiatrie.

Ondanks deze tijdsgeest zijn er de afgelopen decennia op wetenschappelijk gebied vorderingen gemaakt. Deze ontwikkelingen geven ons meer zicht op ons brein en hoe deze functioneert. We zijn er nog lang niet, zeker waar het om voor de patiënt bruikbare kennis gaat, maar er worden wel stapjes gezet. Deze kennis zal de komende jaren de patiënten moeten bereiken via de behandelkamer van de psychiater.

En de psychiater? Die moet met deze kennis aan de slag. Die heeft de kennis nodig voor goede diagnostiek en effectieve behandeling. Immers, wetenschappelijke kennis is een van de grondslagen van ons vak en we moeten die kennis gebruiken om weer in de lead te komen. Alleen zo kunnen psychiaters weer aan het roer staan van onze behandelingen, kunnen wij direct betrokken zijn bij de definiëring van ziekte en gezondheid en kunnen wij zelf bepalen hoe wij de psychiatrie willen organiseren.

Op 21 november zal ik samen met mijn goede collega Christiaan Vinkers reflecteren op de toekomst van de psychiatrie en een richting proberen te geven aan bovenstaande ontwikkelingen.
Wij nemen u mee op reis langs de wetenschappelijke velden. We geven een statusupdate van de huidige psychiatrische wetenschap. We vliegen langs de Research Domain Criteria (RDoC), weerleggen de uitspraak van Thomas Insel (de Aartjan Beekman van de VS) dat de psychiatrie al jaren niet is opgeschoten en onderzoeken of personalised medicine daadwerkelijk voor grote doorbraken gaat leiden. Met die kennis kijken we vooruit naar de toekomst. Met die kennis kunnen wij onze patiënten in de toekomst optimaal behandelen. Persoonlijk en doelgericht. Dat is de nieuwe psychiatrie.

In die nieuwe psychiatrie is de psychiater in de lead en staat de patiënt centraal. Denkt u met ons mee? 

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

Wat doet de DSM-5 met
de psychiater en de psychiatrie?

De DSM-5 is niet onschuldig. Het beïnvloedt de ontwikkeling van het vak van psychiater en dus van de psychiatrie als discipline. Ook in deze derde podcast botsen de standpunten van psychiater Floortje Scheepers en psychiater Ralph Kupka. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 3. Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar?

Onze derde podcast "Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar" is te beluisteren op "Psychiater op de cast" op Spotify.In deze aflevering komen Floortje Scheepers en Ralph Kupka wederom met elkaar in botsing over hun standpunten, maar ze zijn het erover eens dat het lijden van patiënten en de bijbehorende processen centraal moeten staan. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 2. Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?

Onze tweede aflevering, "Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?", is nu beschikbaar op op Spotify: "Psychiater op de cast".In deze boeiende aflevering onderzoeken Floortje Scheepers, Ralph Kupka en Tessa van den Ende, onder leiding van Wouter Van Ewijk, de impact van de DSM-5 op de patiëntenzorg. ... Meer

Reageer |  reacties