Moet Louis van Gaal op de zwarte lijst?

2 juli 2014

Moet Louis van Gaal - wanneer het Nederlands elftal er aanstaande zaterdag niet in slaagt door een overwinning op Costa Rica de halve finales van het WK te bereiken - op een zwarte lijst van disfunctionerende trainer/coaches geplaatst worden?

Ik ga er voor het gemak maar van uit dat heel voetbalminnend/hatend Nederland van mening zal zijn dat hij dan gefaald heeft, ook al gaf niemand voor het begin van het WK een cent voor ‘onze’ kansen. Zou de kwaliteit van trainend en coachend Nederland door deze verregaande maatregel toenemen? Zouden ‘we’ door die maatregel in het vervolg weer mooier aanvallend voetbal gaan spelen?

Ik stelde mezelf deze vragen, opgeslokt als ik ben door het WK en de successen van Van Gaal en zijn team, toen ik het berichtje las waarin stond dat men in Engeland het voornemen heeft een openbare zwarte lijst samen te stellen met daarop de namen van artsen die de diagnose kanker bij een patiënt ten onrechte niet gesteld of gemist hebben. Ik vroeg me af of men werkelijk het idee heeft door dit soort maatregelen de gezondheidszorg kwalitatief beter en veiliger te maken.

Het is allang bekend dat zulke maatregelen de kwaliteit van de zorg niet verhogen, omdat de angst om te falen dan gaat regeren en omdat angst nu eenmaal geen goede raadgever is. Ik liet me vertellen dat er in de Verenigde Staten van Amerika gynaecologen zijn die geen keizersnede meer durven doen uit angst later gerechtelijk vervolgd te kunnen worden.

Die kant - het is een open deur - moeten we niet opgaan, maar het aantal repressieve regels dat misstanden moet tegengaan neemt ook in Nederland hand over hand toe. Helaas zal dit geen einde maken aan het voorkomen van misstanden, maar slechts het aantal fouten doen toenemen. Ik zei het al: (faal)angst is een slechte raadgever. Ik vermoed dat iedereen dat weet, maar de automatische reflex wanneer er iets niet goed is gegaan - dat hoeft natuurlijk helemaal niet het gevolg te zijn van falen van een dokter, coach of een bestuurder - is nu eenmaal nieuwe regels uit te vaardigen of de arts of vaker nog de coach of de bestuurder te ontslaan, en die op een zwarte lijst te plaatsen.

Nu is het te billijken wanneer een arts als Jansen Steur voor het leven wordt geschorst en daarmee in zeker zin op een zwarte lijst wordt geplaatst, omdat hij klaarblijkelijk vele malen willens en wetens verkeerde diagnoses heeft gesteld en verkeerde behandelingen heeft ingezet, maar veruit de meeste werkers in de gezondheidszorg zijn er op gericht goede zorg te leveren net zo goed als de voetballers van het Nederlands elftal willen scoren en winnen.

Het zal niet vaak voorkomen - behalve bij matchfixing - dat een speler opzettelijk naast het lege doel schiet, een arts een diagnose bewust niet stelt of de coach onnodig zijn beste speler wisselt - dat deed Dick Advocaat tijdens het EK van 2004 wel en kwam hem op zeer veel kritiek te staan. Dus heeft het geen zin artsen, voetballers en coaches die per ongeluk fouten maken op een zwarte lijst te plaatsen. Het enige wat zin heeft, is de bereidheid om van gemaakte fouten te leren. Helaas is daar bij ons geen ruimte voor. Kennelijk is het gemakkelijker mensen die fouten maken uit te sluiten door ze op een zwarte lijst te plaatsen.

Op een zwarte lijst geplaatst worden, omdat je een fout hebt gemaakt is niet fijn, maar wat van Gaal overkomt, is nog erger: hij moet volgens sommige commentatoren - ook al verloopt dit WK nog zo succesvol - sowieso op die zwarte lijst geplaatst worden, omdat hij het poldercatenaccio heeft geïntroduceerd en winnen boven mooi voetballen stelt. Je zal maar winnen en op de zwarte lijst geplaatst worden. Daar is zelfs voor Louis van Gaal geen kruid - of moet ik Cruijff zeggen - tegen gewassen. 

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

Wat doet de DSM-5 met
de psychiater en de psychiatrie?

De DSM-5 is niet onschuldig. Het beïnvloedt de ontwikkeling van het vak van psychiater en dus van de psychiatrie als discipline. Ook in deze derde podcast botsen de standpunten van psychiater Floortje Scheepers en psychiater Ralph Kupka. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 3. Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar?

Onze derde podcast "Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar" is te beluisteren op "Psychiater op de cast" op Spotify.In deze aflevering komen Floortje Scheepers en Ralph Kupka wederom met elkaar in botsing over hun standpunten, maar ze zijn het erover eens dat het lijden van patiënten en de bijbehorende processen centraal moeten staan. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 2. Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?

Onze tweede aflevering, "Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?", is nu beschikbaar op op Spotify: "Psychiater op de cast".In deze boeiende aflevering onderzoeken Floortje Scheepers, Ralph Kupka en Tessa van den Ende, onder leiding van Wouter Van Ewijk, de impact van de DSM-5 op de patiëntenzorg. ... Meer

Reageer |  reacties