De medisch specialist, op geld en macht belust?

11 augustus 2010

Als we de media moeten geloven is er maar één ding dat telt voor onze specialisten: macht uitoefenen om aan zoveel mogelijk geld te komen.
Kent u ze deze specialisten?
Ik ken ze niet.

Er werken 155 medisch specialisten in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Ze hebben allemaal de eed van hippocrates afgelegd en ze handelen ernaar. Iedere dag opnieuw zetten ze hun kennis en kunde in om mensen hun gezondheid terug te geven.
Zelfs als die mensen een zooitje van hun gezondheid maken.

Waarom worden ze dan zo in de hoek gezet? zult u zich afvragen.
Omdat het hen kwalijk wordt genomen dat de overheid een systeem heeft ingevoerd dat vele miljarden heeft gekost en als ze daarin hun werkzaamheden registreren ze hun omzet de afgelopen jaren aanzienlijk hebben zien stijgen.
Sterker nog, sommige specialismen registreren niets eens zelf, maar staan toch te boek als grootverdieners over de rug van ons allen.

Wie heeft er boter op zijn hoofd?
Onze stoere minister, die na 3 jaar op zijn handen te hebben gezeten, 3 weken voor hij terugtreedt ineens durf toont?
Ja, natuurlijk vind ik ook dat de omzetten van sommige specialismen teveel zijn gestegen. Maar daarvoor de beroepsgroep aansprakelijk stellen, dat gaat mij te ver.

Medisch specialisten, zo heeft onderzoek aangetoond, beschikken over krachtige kwaliteiten op het gebied van inzet, verantwoordelijkheid, besluitvaardigheid, zelfvertrouwen, doelgerichtheid, focus, informatieverwerking en omgang en samenwerking met anderen.
Buiten de kwaliteiten is er passie voor hun vak en de ambitie om goed te zijn.

Dat moet ook wel, willen ze de problemen in de patiëntenzorg met succes tegemoet kunnen treden.
Daar kunt u zich alles bij voorstellen als er een strijd op leven en dood wordt gevoerd. Gelukkig ben ik geen patiënt, maar ik maak de patiëntenzorg van nabij mee. Ik kan u zeggen, ik ben er erg blij mee dat ze over deze kwaliteiten beschikken.

In Ziekenhuis Gelderse Vallei maken we graag gebruik van de kracht van onze medewerkers, zo ook van die van de specialisten. De waarderende benadering. Natuurlijk, een kracht kan een valkuil worden, als het woordje “te “ ervoor staat, maar dat is bij u en mij niet anders. Een goede samenwerking met ruimte voor feedback (complimenten en kritiek) corrigeert dit.

Mijn oproep aan u allen is: geloof niet alles wat u wordt verteld. Vandaag is koffie goed voor je, morgen krijgen we er enge kwalen van.
Geloof in uw eigen waarneming. Een paar voorbeelden:
De zorg is nooit veiliger geweest, de kwaliteit nog nooit zo hoog.
Een onderzoek in opdracht van de minister laat zien dat per inwoner de zorg in 2009 gemiddeld 5.069 euro kostte, een kwart daarvan wordt uitgegeven aan ziekenhuiszorg.
Voor gemiddeld 1.000 euro per jaar heeft de Nederlander dus een bovengemiddelde ziekenhuiszorg tot zijn beschikking met een rendement op een investering van 30 %, daar droomt menig zakenman van.

Ik geloof in de specialist met hart voor zijn vak en in de kracht van teamwork.
In samenwerken in plaats van in polariseren.
Twijfelt u? Kom gerust eens praten, we kunnen u spectaculaire resultaten laten zien van onze samenwerking in het organisatieontwikkelingstraject van Ziekenhuis Gelderse Vallei…..

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

Wat doet de DSM-5 met
de psychiater en de psychiatrie?

De DSM-5 is niet onschuldig. Het beïnvloedt de ontwikkeling van het vak van psychiater en dus van de psychiatrie als discipline. Ook in deze derde podcast botsen de standpunten van psychiater Floortje Scheepers en psychiater Ralph Kupka. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 3. Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar?

Onze derde podcast "Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar" is te beluisteren op "Psychiater op de cast" op Spotify.In deze aflevering komen Floortje Scheepers en Ralph Kupka wederom met elkaar in botsing over hun standpunten, maar ze zijn het erover eens dat het lijden van patiënten en de bijbehorende processen centraal moeten staan. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 2. Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?

Onze tweede aflevering, "Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?", is nu beschikbaar op op Spotify: "Psychiater op de cast".In deze boeiende aflevering onderzoeken Floortje Scheepers, Ralph Kupka en Tessa van den Ende, onder leiding van Wouter Van Ewijk, de impact van de DSM-5 op de patiëntenzorg. ... Meer

Reageer |  reacties