Wat doet Rivierduinen en waarom het leuk is om daar te werken

5 februari 2023

Audrey van Schaik

Audrey van Schaik is sinds half oktober 2022 bestuurder van GGZ Rivierduinen. Zij trad tegelijk met Sam Schoch aan als raad van bestuur en samen staan zij bekend als verbinders en ervaren zorgbestuurders. Audrey is psychiater en heeft jarenlange leidinggevende ervaring binnen diverse onderdelen van verschillende ggz-organisaties. Complexe problematiek gecombineerd met managementtaken dagen Audrey uit en geven haar werkplezier. In 2016 maakte zij een uitstap naar de ouderenzorg als bestuurder en onlangs keerde zij dus terug naar de ggz. We spraken haar over Rivierduinen en hoe het is om daar te werken.

“Ik heb het enorm naar mijn zin bij GGZ Rivierduinen en ben blij dat ik de overstap gemaakt heb”, aldus Audrey. “Van Alphen aan den Rijn tot Zoetermeer en van Gouda tot aan de kust; Rivierduiners zijn bevlogen medewerkers met hart voor de zaak die iedere dag met plezier zorg bieden aan onze cliënten. We hebben mensen aan boord met goede ideeën die graag vooruit willen.”

Rivierduinen is een middelgrote geïntegreerde ggz-instelling die een breed scala aan zorg biedt: van 24/7 crisisdienst in de regio voor de mensen met acute psychiatrische nood, tot aan voorzieningen waar mensen langdurig kunnen verblijven of zelfs wonen. Hierin staat de menselijke maat centraal. Audrey: “We zijn erg gericht op het bieden van goede zorg voor de patiënt, en tegelijk op het werkplezier en werkbalans voor onze medewerkers. Dat betekent dat we samen moeten zoeken naar de juiste weg om de zorg verder te verbeteren en een aantrekkelijke organisatie te zijn waar mensen graag willen én blijven werken. De medezeggenschap, waaronder ook de medische staf, heeft hierin een belangrijke rol die nadrukkelijk van invloed is op welke zorg we bieden en hoe we dat doen.”

“Ik ken Rivierduinen als een organisatie met potentie en innovatiekracht die kan bogen op een rijke traditie van nauwe samenwerking met partners en waar ook aan wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. Daarnaast investeren we ook in nieuwe innovatieve behandelmethoden. Zo passen we bij acute zorg MBT-behandelingen toe en bieden we behandelingen met virtual reality aan.”

“Door de invoering van het Integraal Zorgakkoord (IZA) komen er nu en in de toekomst veel vraagstukken op ons af waar we een antwoord op moeten bieden. Zo moeten we bijvoorbeeld eind 2024 - naast onze acute functie – ook 24 uurs-zorg gaan bieden voor non-acute zorg. Ook moeten we aan de slag met onze wachtlijsten.” Door eerdere fusies zorgen verschillende invloeden uit het verleden voor een boeiende mix aan ideeën en gedachten binnen Rivierduinen. Dit leidt tot boeiende discussies over hoe de zorg in de regio aan de voorkant nog veel verder verstevigd kan worden.

“Werken bij ons vraagt dat je het leuk vindt om vanuit netwerken te bouwen aan de ggz van de toekomst, waarbij je heel goed moet kunnen schakelen met collega’s. Het werken in de ggz, in het bijzonder binnen een kliniek, vergt daarom een team dat goed op elkaar, maar ook op andere afdelingen binnen Rivierduinen én op de buitenwereld is ingespeeld. Dit vraagt om betrouwbaar en verbindend leiderschap.”

“Ik heb zelf diverse management opleidingen gevolgd, onder andere de module die tegenwoordig Clinical Leadership heet en ik ben tegenwoordig ook docent voor deze opleiding. Met de Rivierduinen- Academy ben ik momenteel in gesprek om een eigen module “Clinical Leadership Rivierduinen” intern aan mijn collega’s aan te kunnen bieden. Zowel de getrainde collega als de organisatie wordt hier beter van. Er wordt geïnvesteerd in managementvaardigheden, persoonlijke ontwikkeling en klinisch leiderschap, iets waar ik enorm in geloof. Naast ieders rol als behandelaar, moet men zich ook verantwoordelijk voelen voor de organisatie waar men voor werkt. Maar ook breder; hoe kijk je bijvoorbeeld naar de maatschappelijke discussie rond de wachtlijstproblematiek en het triadisch werken? Ik nodig professionals uit tot meedenken en kijk er erg naar uit om, vanuit die professionele kracht, samen de volgende stap te zetten voor Rivierduinen.”

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

Wat doet de DSM-5 met
de psychiater en de psychiatrie?

De DSM-5 is niet onschuldig. Het beïnvloedt de ontwikkeling van het vak van psychiater en dus van de psychiatrie als discipline. Ook in deze derde podcast botsen de standpunten van psychiater Floortje Scheepers en psychiater Ralph Kupka. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 3. Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar?

Onze derde podcast "Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar" is te beluisteren op "Psychiater op de cast" op Spotify.In deze aflevering komen Floortje Scheepers en Ralph Kupka wederom met elkaar in botsing over hun standpunten, maar ze zijn het erover eens dat het lijden van patiënten en de bijbehorende processen centraal moeten staan. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 2. Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?

Onze tweede aflevering, "Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?", is nu beschikbaar op op Spotify: "Psychiater op de cast".In deze boeiende aflevering onderzoeken Floortje Scheepers, Ralph Kupka en Tessa van den Ende, onder leiding van Wouter Van Ewijk, de impact van de DSM-5 op de patiëntenzorg. ... Meer

Reageer |  reacties