In 1992 begon ik aan mijn studie psychologie. Een paar jaar later, in 1995, had ik mijn eerste opname in de psychiatrie. Dat ik 30 jaar later in feite twee loopbanen naast elkaar heb - als psycholoog en als ervaringsdeskundige in de geestelijke gezondheidszorg - dat had ik niet voorzien. Ik maak nog steeds gebruik van de geestelijke gezondheidszorg. De ene dag zit ik bij mijn spv-er, de volgende dag geef ik een lezing. Of lees ik beleidsstukken. Als columnist voor Discura put ik uit deze ervaringen.
Mijn conclusie over de afgelopen 30 jaar:
De verbinding van wetenschappelijke kennis, praktijkervaring en ervaringsdeskundigheid draagt bij aan herstel en kwaliteit van zorg. Deze drie kennisbronnen hebben vele nieuwe inzichten opgeleverd die u en ik niet leerden op de opleiding:
- Bij een crisisopname is menselijke bejegening cruciaal. Gooi het handboek crisisopname overboord en maak contact met de verwarde persoon.
- Betaald werk draagt bij aan de mentale gezondheid. Geef werk als medicijn. Betaald werk geeft geen bijwerkingen.
- Stigma is erger dan de aandoening zelf
- Leefstijlpsychiatrie: minder pillen, meer bewegen, goed eten en slapen draagt bij aan een goede geestelijke gezondheid en een langer leven
- Positieve gezondheid: met de diagnose bipolaire stoornis kun je een zinvol bestaan leiden.
- Bij gebreken aan uw auto, gaat u naar een automonteur. Wilt u goede zorg bieden, dan betrekt u ervaringsdeskundigen erbij.
Deze nieuwe inzichten worden nog niet overal toegepast. Er is eerder sprake van strijd dan verbinding tussen de kennisbronnen. Kosten vormen niet het probleem. Afstappen van oude overtuigingen, dát is de grootste uitdaging.
Anita Hubner, psycholoog en ervaringsdeskundige. Auteur van ‘’Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen’’.
Opinie
Wat doet de DSM-5 met
de psychiater en de psychiatrie?
De DSM-5 is niet onschuldig. Het beïnvloedt de ontwikkeling van het vak van psychiater en dus van de psychiatrie als discipline. Ook in deze derde podcast botsen de standpunten van psychiater Floortje Scheepers en psychiater Ralph Kupka. ... Meer
Podcast 3. Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar?
Onze derde podcast "Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar" is te beluisteren op "Psychiater op de cast" op Spotify.In deze aflevering komen Floortje Scheepers en Ralph Kupka wederom met elkaar in botsing over hun standpunten, maar ze zijn het erover eens dat het lijden van patiënten en de bijbehorende processen centraal moeten staan. ... Meer
Podcast 2. Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?
Onze tweede aflevering, "Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?", is nu beschikbaar op op Spotify: "Psychiater op de cast".In deze boeiende aflevering onderzoeken Floortje Scheepers, Ralph Kupka en Tessa van den Ende, onder leiding van Wouter Van Ewijk, de impact van de DSM-5 op de patiëntenzorg. ... Meer
Let op: de Anti-spam code is slechts 15 minuten geldig.
Tip: als u een reactie met veel woorden heeft, typ deze dan eerst in Word en plak hem vervolgens in het Reactieveld hieronder.