Wees een cheerleader!

11 augustus 2022

Onlangs was ik met mijn gezin in Disneyland Parijs. Elke dag werd afgesloten met een parade van prachtige praalwagens en opzwepende muziek. Ook werden er cheerleaders ingezet om het publiek te amuseren en de sfeer te verhogen. Ze deden flink hun best iedereen in beweging te krijgen. Het voelde aan als een collectieve peptalk. Geloof in jezelf! Laat je meeslepen! Ga ervoor!

Maar ik was moe en het voelde zeer ongemakkelijk. Ik dacht: “Kom op, zeg, ik ga hier niet een beetje staan dansen en meezingen.” Toch bleven ze me uitnodigen steeds weer een kleine beweging na te doen. Ik begon met voorzichtig klappen, volgde met één been en voor ik het wist stond ik ongegeneerd langs de weg te dansen – en zelfs met plezier!

Naderhand bedacht ik hoe subtiel ze te werk waren gegaan en hoe goed ze hadden begrepen wat mensen nodig hebben om los te komen. Als leidinggevenden op het werk kunnen we daar een voorbeeld aan nemen. We zouden veel vaker zelf een cheerleader moeten zijn. Het is feitelijk niet meer dan sensitief zijn, oog hebben voor wie nog niet helemaal uit de verf komt en het positieve in mensen naar boven halen.

Ik besef dat die rol bijna net zo eng kan zijn als moeten meedansen. Maar er is geen alternatief. Want als je geen cheerleader bent, wat ben je dan? Een ‘fearleader’, die stuurt op angst? Overwin dus je schroom, kom uit je veilige kantoor en ga je teamleden aanmoedigen op de werkvloer! Alleen op die manier inspireer je hen, versterk je hun vertrouwen en help je hen zichzelf beter te begrijpen en te ontwikkelen. Je zult versteld staan van het effect.

 dr. Kjeld Harald Aij, MBA is directeur Erasmus MC, Thema Dijkzigt. Als verpleegkundige en bedrijfskundige heeft hij ruim twintig jaar ervaring in de gezondheidszorg. Verder verzorgt hij trainingen over leiderschap, verandermanagement en lean denken en werken. Hij publiceerde de boeken 'Ter observatie - Grip op de zorg in 44 praktijkverhalen', 'Wie vraagt wordt beter' en 'L² Zorg. Lean leiderschap in de praktijk'.

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

Wat doet de DSM-5 met
de psychiater en de psychiatrie?

De DSM-5 is niet onschuldig. Het beïnvloedt de ontwikkeling van het vak van psychiater en dus van de psychiatrie als discipline. Ook in deze derde podcast botsen de standpunten van psychiater Floortje Scheepers en psychiater Ralph Kupka. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 3. Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar?

Onze derde podcast "Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar" is te beluisteren op "Psychiater op de cast" op Spotify.In deze aflevering komen Floortje Scheepers en Ralph Kupka wederom met elkaar in botsing over hun standpunten, maar ze zijn het erover eens dat het lijden van patiënten en de bijbehorende processen centraal moeten staan. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 2. Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?

Onze tweede aflevering, "Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?", is nu beschikbaar op op Spotify: "Psychiater op de cast".In deze boeiende aflevering onderzoeken Floortje Scheepers, Ralph Kupka en Tessa van den Ende, onder leiding van Wouter Van Ewijk, de impact van de DSM-5 op de patiëntenzorg. ... Meer

Reageer |  reacties