Onze premier maakt meer kapot dan je lief is

28 november 2019

Op de dag dat de overheidscampagne start om slachtoffers van seksueel geweld er toe te bewegen zich te melden - om verder leed zoals een posttraumatische stressstoornis te voorkomen - meldt de instelling die deze mensen moet gaan helpen dat er gekort wordt en zij miljoenen euro's te kort komt waardoor die campagne zoals veel andere overheidscampagnes loos is.

De kliniek die werd opgericht om seksuele delinquenten zoals Michael P. te behandelen en zo verschrikkelijk leed zoals Anne is overkomen te voorkomen, meldt dat zij door de overheid wordt gekort waardoor dit goede werk niet meer goed gedaan kan worden. ‘Je kunt mensen als Michael P. niet half behandelen’.
De jeugdzorg is door de overheid om zeep geholpen toen onder het mom van betere samenwerking deze vorm van zorg aan kwetsbare kinderen aan niet competente gemeentes werd overgedragen met de bedoeling een ordinaire bezuinigingsoperatie uit te voeren.

Dit is een beperkt aantal voorbeelden uit de zorg waarvoor de verschillende regeringen Rutte verantwoordelijk zijn. De maatregelen die de overheid neemt pakken meestal dramatisch uit. Het gevolg is dat steeds meer mensen de zorg waar zij recht op hebben, en nodig hebben ontberen. De overheid wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, en als er wat mis gaat is het altijd de schuld van de sector die zij net gekort heeft. Al het leed in de samenleving lijkt intussen wel de schuld van de GGZ. Zo begreep ik dat het in wezen de schuld van de GGZ is dat een agent onlangs een verwarde vrouw neerschoot, omdat zij hoe vaak er ook om gevraagd was door de instanties niet was geholpen.

Nederland hoort tot de rijkste landen van de wereld, maar weigert meer geld te besteden aan de zorg en accepteert dat mensen uitvallen door depressies, als gevolg van een verkrachting, of door een burn-out. De Europese commissie heeft Nederland opgeroepen te investeren en niet alleen bezig te zijn met het verminderen van de staatsschuld. Uiteraard herkennen Rutte en Hoekstra zich niet in deze aanbeveling. Nederland investeert al voldoende vinden zij. Waarin dan vroeg ik me af? In de bordjes die gemaakt moeten worden omdat we niet harder meer dan 100 mogen rijden?

Rutte maakt zware tijden door. Met pijn in het hart nam hij de moeilijke beslissing dat er in Nederland overdag minder hard gereden mag worden, een heel moeilijke beslissing die leidt tot minder files, minder verkeersslachtoffers en minder vervuiling. En nu maar hopen dat Rutte nog meer van dit soort heel moeilijke beslissingen gaat nemen die voor de zorg en de mensen die ervan afhankelijk zijn gunstig uitpakken, en de samenleving ten goede komen, maar voorlopig heeft Rutte in de tijd dat hij premier was meer kapot gemaakt dan ons lief is, maar ik ben bang dat hij daar geen actieve herinnering aan heeft.

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

Wat doet de DSM-5 met
de psychiater en de psychiatrie?

De DSM-5 is niet onschuldig. Het beïnvloedt de ontwikkeling van het vak van psychiater en dus van de psychiatrie als discipline. Ook in deze derde podcast botsen de standpunten van psychiater Floortje Scheepers en psychiater Ralph Kupka. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 3. Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar?

Onze derde podcast "Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar" is te beluisteren op "Psychiater op de cast" op Spotify.In deze aflevering komen Floortje Scheepers en Ralph Kupka wederom met elkaar in botsing over hun standpunten, maar ze zijn het erover eens dat het lijden van patiënten en de bijbehorende processen centraal moeten staan. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 2. Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?

Onze tweede aflevering, "Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?", is nu beschikbaar op op Spotify: "Psychiater op de cast".In deze boeiende aflevering onderzoeken Floortje Scheepers, Ralph Kupka en Tessa van den Ende, onder leiding van Wouter Van Ewijk, de impact van de DSM-5 op de patiëntenzorg. ... Meer

Reageer |  reacties