Archief evenementen

Jaarsymposium Kinder- en Jeugdpsychiatrie 2017

17 januari 2017 - Jaarsymposium Kinder- en Jeugdpsychiatrie 2017

Hoe herkent en behandelt u een posttraumatische stressstoornis bij jonge vluchtelingen? Is hoogbegaafdheid een risicofactor voor psychopathologie?
Lees meer >>



Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk van de GGZ

23 november 2016 - Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk van de GGZ

Meer dan ooit staat het terugdringen van suïcide en het behandelen van suïcidaal gedrag op de agenda van de Geestelijke Gezondheidszorg en de overheid. Het leed van mensen die hun leven door middel van suïcide beëindigden en dat van hun nabestaanden is groot. Ondanks alle inspanningen op het gebied van suïcidepreventie laten de cijfers in Nederland sinds 2007 een stijging van ruim 35% zien (publicatie CBS).
Lees meer >>



13e Najaarssymposium Bipolaire Stoornissen

22 november 2016 - 13e Najaarssymposium Bipolaire Stoornissen

Wat is een bipolaire stoornis? Wat zijn de oorzaken van deze aandoening? En in welke mate zijn de huidige behandelingen gebaseerd op inzichten in etiologie en pathogenese? Het zijn complexe vragen waar wij, behandelaren en onderzoekers, ons mee bezighouden, maar waar ook onze patiënten graag antwoord op zouden willen hebben.
Lees meer >>



De praktijk van zelfsturende teams

4 november 2016 - De praktijk van zelfsturende teams

Op 4 november organiseert Nursing Congressen i.s.m. het Instituut voor Samenwerkingsvraagstukken en met medewerking van Buurtzorg een nieuwe editie van het congres De Praktijk van zelfsturende teams.
Lees meer >>



Preventie en behandeling van hechtingsproblemen

1 september 2016 - Preventie en behandeling van hechtingsproblemen

Veilige gehechtheid van kinderen is bepalend voor het leven, zowel voor het kinderleven als het volwassen leven. Kinderen staan op jonge leeftijd al onder druk door onveilige gehechtheid. Zij ontwikkelen minder sociale vaardigheden, hebben minder vrienden en zijn minder zelfstandig en ontwikkelen daardoor een probleemgedrag! Wat kunt u preventief doen als die veilige ontwikkeling van kinderen onder druk komt te staan?
Lees meer >>



Summerschool Farmacogenetica in de psychiatrische praktijk

30 augustus 2016 - Summerschool Farmacogenetica in de psychiatrische praktijk

Vervelende bijwerkingen van psychofarmaca medicijnen zetten de therapietrouw ongewenst onder druk. Een veelvoorkomend probleem.
Lees meer >>



Psychiatrie in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking

29 juni 2016 - Psychiatrie in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking

Mensen met een verstandelijke beperking hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een psychiatrische stoornis. Psychiatrische klachten worden door zorgverleners vaak niet herkend. Weet u welke signalen wijzen op een psychose, verslaving of stemmingsstoornis? En bij welke behandeling is uw cliënt met psychiatrische problematiek gebaat?
Lees meer >>



Autisme en OCD bij kinderen en volwassenen: een paar apart?

17 juni 2016 - Autisme en OCD bij kinderen en volwassenen: een paar apart?

Autisme spectrum stoornissen hebben overlappende kenmerken met OCD, kunnen naast elkaar manifesteren en delen bovendien complexiteit.
Lees meer >>



Lentesymposium 2016 - psychotische stoornissen

2 juni 2016 - Lentesymposium 2016 - psychotische stoornissen

Psychotische stoornissen zijn heterogeen en komen gemiddeld vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Lees meer >>



Symposium spoedeisende psychiatrie - in roerige tijden

18 september 2015 - Symposium spoedeisende psychiatrie - in roerige tijden

Het 15e symposium Spoedeisende Psychiatrie is een initiatief van Discura. Dit maal vindt het plaats bij De Fabrique in Utrecht.
Lees meer >>



Congres de toekomst van de GGZ - inhoud

4 juni 2015 - Congres de toekomst van de GGZ - inhoud

Één ding lijkt in beton gegoten: de GGZ heeft een toekomst. Het aantal mensen dat GGZ-hulp vraagt en dit ook krijgt, is de laatste 30 jaar explosief toegenomen.
Lees meer >>



Congres DSM-5 in de dagelijkse praktijk 21 maart 2013 Inhoud

21 maart 2013 - Congres DSM-5 in de dagelijkse praktijk 21 maart 2013 Inhoud

Discussie over de implicaties van het nieuwe handboek voor diagnose en statistiek van psychische aandoeningen in een hogere versnelling.
Lees meer >>



 

Terug naar alle evenementen

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

Wat doet de DSM-5 met
de psychiater en de psychiatrie?

De DSM-5 is niet onschuldig. Het beïnvloedt de ontwikkeling van het vak van psychiater en dus van de psychiatrie als discipline. Ook in deze derde podcast botsen de standpunten van psychiater Floortje Scheepers en psychiater Ralph Kupka. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 3. Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar?

Onze derde podcast "Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar" is te beluisteren op "Psychiater op de cast" op Spotify.In deze aflevering komen Floortje Scheepers en Ralph Kupka wederom met elkaar in botsing over hun standpunten, maar ze zijn het erover eens dat het lijden van patiënten en de bijbehorende processen centraal moeten staan. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 2. Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?

Onze tweede aflevering, "Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?", is nu beschikbaar op op Spotify: "Psychiater op de cast".In deze boeiende aflevering onderzoeken Floortje Scheepers, Ralph Kupka en Tessa van den Ende, onder leiding van Wouter Van Ewijk, de impact van de DSM-5 op de patiëntenzorg. ... Meer

Reageer |  reacties