‘Het is heel erg gecompliceerd’. Dat krijgen we als raadsleden vaak te horen wanneer het in de raad of commissie gaat over jeugdzorg. Ging het in 2015, toen de gemeenten verantwoordelijk werden voor jeugdzorg, nog over de borging van de kwaliteit van de jeugdzorg, inmiddels gaat het voornamelijk over de ‘onbeheersbare kosten’ . Veel raadsleden zagen de voordelen van de Nieuwe Jeugdwet – de zorg voor jeugdigen en gezinnen dichtbij, de administratieve lastendruk zou verminderen. Toen snapten we het nog.
Zeven jaar later. De discussie in de raadscommissies heeft zich inmiddels verengd tot kostenbeheersing. En terwijl gemeenten, aanbieders en het Rijk met elkaar bekvechten over de verantwoordelijkheid voor de oplopende en schier onbeheersbare kosten, groeien de wachtlijsten.
‘Het is heel erg gecompliceerd’, zegt de wethouder. Wij zitten als raadsleden formeel aan de knoppen. Maar raadsleden zijn nog altijd , na zeven jaar, zoekende naar hun rol in het jeugdzorgdiscours.
Wanneer ik iets ‘gecompliceerd’ vind ga ik het afpellen totdat ik bij de laag ben die ik begrijp. Bij jeugdzorg is dat de kern- de zorg voor jeugdigen.
Een concept dat hier prachtig bij aansluit is de kansencirkel- een ‘schijf van vijf’ maar dan niet voor gezonde voeding maar voor gezonde opvoeding. Acht taartpunten vertegenwoordigen de zaken die nodig zijn om optimaal op te groeien- veiligheid bijvoorbeeld, maar ook ontplooiing, gehoord worden, en zelfstandigheid vormen een taartpunt. En dat alles in onderlinge samenhang met elkaar. Geen speld tussen te krijgen- elk kind verdient die taart die we gezamenlijk moeten bakken. Daar ligt een duidelijke rol voor raadsleden maar ook voor de samenleving- in de preventie. Vertrouwen in het kind en vertrouwen in de professional.
Noem me naïef. Noem me een dromer. Dat mag. Maar alles beter dan blijven herhalen dat het allemaal ‘heel erg gecompliceerd is’ en daarmee de jeugdzorg zélf te labelen als een onderwerp met een onoplosbare stoornis.
Ziggy Klazes, radiojournalist en sinds 2014 tevens raadslid voor Groen Links in Haarlem.
Stuur deze pagina door >>
Opinie
Wat doet de DSM-5 met
de psychiater en de psychiatrie?
De DSM-5 is niet onschuldig. Het beïnvloedt de ontwikkeling van het vak van psychiater en dus van de psychiatrie als discipline. Ook in deze derde podcast botsen de standpunten van psychiater Floortje Scheepers en psychiater Ralph Kupka. ... Meer
Podcast 3. Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar?
Onze derde podcast "Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar" is te beluisteren op "Psychiater op de cast" op Spotify.In deze aflevering komen Floortje Scheepers en Ralph Kupka wederom met elkaar in botsing over hun standpunten, maar ze zijn het erover eens dat het lijden van patiënten en de bijbehorende processen centraal moeten staan. ... Meer
Podcast 2. Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?
Onze tweede aflevering, "Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?", is nu beschikbaar op op Spotify: "Psychiater op de cast".In deze boeiende aflevering onderzoeken Floortje Scheepers, Ralph Kupka en Tessa van den Ende, onder leiding van Wouter Van Ewijk, de impact van de DSM-5 op de patiëntenzorg. ... Meer
Let op: de Anti-spam code is slechts 15 minuten geldig.
Tip: als u een reactie met veel woorden heeft, typ deze dan eerst in Word en plak hem vervolgens in het Reactieveld hieronder.