De medisch specialist moet aandeelhouder worden van het ziekenhuis!

11 oktober 2012

Enige tijd terug heeft minister Schippers van VWS een wetsvoorstel naar de kamer gestuurd, waarin zij, onder voorwaarden, winstuitkering aan aandeelhouders van een ziekenhuis mogelijk maakt. In het kort komt het erop neer dat met deze maatregel de minister hoopt dat het ziekenhuis vreemd kapitaal kan aantrekken van strategische investeerders, die vanuit hun expertise het ziekenhuis beter laten renderen en zodoende de zorg goedkoper maken. Hierbij worden de randvoorwaarden van kwaliteit en solvabiliteit in de gaten gehouden door de inspectie voor de volksgezondheid en de NZA. De vraag dient zich aan wie nu eigenlijk die strategische investeerders zijn?

Kort geleden verscheen er een bericht in de pers waarin stond dat uit onderzoek is gebleken dat ziekenhuizen waar artsen in het bestuur zitten beter presteren. Voor u misschien een verrassing, voor mij niet. Uit eerder onderzoek is al lang gebleken dat een grotere betrokkenheid van specialisten bij de ziekenhuisorganisatie beter is. Combineer dit met onderzoek waaruit blijkt dat een bedrijf beter presteert indien de kernprofessionals aandeelhouder zijn en het ontwerp voor de ziekenhuisorganisatie 2.0 is geboren. De medisch specialist als aandeelhouder van het ziekenhuis.

Waarom is dit een goed model? Om deze vraag te beantwoorden moet gekeken worden naar de belangrijkste doelen van de ziekenhuizen voor de komende jaren. Dat is in de eerste plaats een goede, liefst betere, kwaliteit medisch specialistische zorg. Bijvoorbeeld door hoog risico/laag volume en hoog risico/hoog volume zorg regionaal te verdelen op basis van kwaliteits- en volumecriteria. Maar ook door innovatie, zowel organisatorisch als medisch inhoudelijk. In de tweede plaats moet het ziekenhuis gaan renderen. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt gaat het in een markt niet zozeer om groei, maar om rendement. Ook bij gelijkblijvende omzet kan een organisatie beter renderen, door de juiste producten te leveren, tegen lagere kosten. Om zowel betere kwaliteit, innovatie en rendement voor elkaar te krijgen moeten er duidelijke keuzen gemaakt worden: welke zorg doen we wel en, nog belangrijker, wat doen we niet. Waar zijn we goed in? Waarin gaan we investeren? Om dit te bereiken is de input van de kernprofessionals van het ziekenhuis, de medisch specialisten, essentieel.

De vraag rijst: is de hedendaagse organisatiestructuur van vrijgevestigde maatschappen enerzijds en de ziekenhuisorganisatie als facilitair bedrijf anderzijds wel toegerust om effectief en snel de juiste keuzen te maken? De vraag stellen is deze beantwoorden. De logge, bureaucratische overlegstructuren hebben afgedaan. Het is tijd voor nieuwe dynamiek, waarbij de ziekenhuisbelangen en de verschillende belangen van de maatschappen versmelten. De vrijgevestigde medisch specialist als aandeelhouder van zijn eigen ziekenhuis is hiervoor de beste optie.

Als een medisch specialist aandeelhouder zou zijn van zijn eigen ziekenhuis, dan verdwijnen de schotten tussen de maatschappen. Indien er bijvoorbeeld investeringsbudgetten niet worden toegekend aan een bepaalde maatschap, dan was het vroeger zo dat de maatschap had verloren. Echter, in het aandeelhoudersmodel profiteert deze “verliezende maatschap” ook mee. Want bij verhoging van het rendement vanwege de juiste investeringen, profiteren alle aandeelhouders mee. Strategisch keuzen zullen dan ook veel beter worden gedragen en breed uitgevoerd. Broodnodige multidisciplinaire samenwerking verloopt veel makkelijker, aangezien iedereen op dezelfde wijze profiteert.

Was productieverhoging tot voor kort de belangrijkste factor bij verhoging van rendement, de komende tijd met de voorgenomen nulgroei van de verzekeraars, worden kosten leidend. Er moet gekozen worden welke productie in het ziekenhuis het meest mag groeien en welke moet krimpen. En hoe de kosten omlaag kunnen. De aandeelhouders zullen de organisatie aanspreken op ongepaste overhead. Daarnaast hebben ze zelf de sleutel tot het maken van patiëntgebonden kosten op zak. Alles in het belang van de patiënt, de organisatie als geheel en dus ook alle aandeelhouders.

Waarom zijn de medisch specialisten strategisch betere investeerders dan bijvoorbeeld een private equity bedrijf? Dat komt natuurlijk door hun lijfelijke betrokkenheid bij patiënt en organisatie. Een goede dokter laat het patiënten belang altijd prevaleren. Artsen zijn gewend hiermee om te gaan. Zij zitten over het algemeen vele jaren in het ziekenhuis en gaan voor een goed resultaat, ook op de lange termijn. Strategische investeerders als bijvoorbeeld grote bedrijven hebben meer afstand tot de patiëntenzorg en beslissen vanaf de tekentafel, waar zij slechts de beschikking hebben over spreadsheets. Daarnaast gaan zij veel meer voor het resultaat op korte termijn.

Uiteindelijk is de verwachting dat dit model leidt tot een ziekenhuis waar de menselijke maat behouden blijft en veilige en goede kwaliteit zorg wordt geleverd tegen een reële prijs. De specialisten en het overige personeel werken graag in deze innovatieve en betrokken omgeving. Er is een sterke positie op de arbeidsmarkt.

Op 15 november aanstaande organiseren wij, op veler verzoek voor de 2e keer, het inspirerende congres “de medisch specialist als aandeelhouder van het ziekenhuis, waarom en hoe?” U kunt zich inschrijven via www.meeting2inspire.nl  of

Download hier de folder met het inschrijfformulier! 

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

Wat doet de DSM-5 met
de psychiater en de psychiatrie?

De DSM-5 is niet onschuldig. Het beïnvloedt de ontwikkeling van het vak van psychiater en dus van de psychiatrie als discipline. Ook in deze derde podcast botsen de standpunten van psychiater Floortje Scheepers en psychiater Ralph Kupka. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 3. Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar?

Onze derde podcast "Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar" is te beluisteren op "Psychiater op de cast" op Spotify.In deze aflevering komen Floortje Scheepers en Ralph Kupka wederom met elkaar in botsing over hun standpunten, maar ze zijn het erover eens dat het lijden van patiënten en de bijbehorende processen centraal moeten staan. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 2. Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?

Onze tweede aflevering, "Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?", is nu beschikbaar op op Spotify: "Psychiater op de cast".In deze boeiende aflevering onderzoeken Floortje Scheepers, Ralph Kupka en Tessa van den Ende, onder leiding van Wouter Van Ewijk, de impact van de DSM-5 op de patiëntenzorg. ... Meer

Reageer |  reacties