Meest kwetsbaren zijn de klos,
zeker in Zuid-Afrika

11 oktober 2018

Als altijd zijn de meest kwetsbaren de klos. Ik ben in Port Elisabeth in Zuid-Afrika bij het Ubomi Obutsha Centre om te begrijpen hoe wij ook vanuit Nederland het Centre goed kunnen ondersteunen. Het centrum biedt jeugdzorg in de meest brede zin van het woord en heeft het karakter van een Community Centre. Wat er gebeurt is niet perfect en men wil professioneler worden, maar het is hartverwarmend om de grote ‘impact’ die het heeft op zovelen in de Kwakazele Township. En héél hard nodig.

Ik hoor hartverscheurende verhalen, maar raak ook geïnspireerd door het grote hart en de bezieling van de vele vrijwilligers en door de zeer beperkte middelen waarmee alles gebeuren moet.

Stel je voor, dag in dag uit, zes dagen in de week, meer dan honderd kinderen over de vloer die meedoen aan trainingen, onder begeleiding hun huiswerk maken, te eten krijgen en plezier hebben.

Stel je voor, ouders die trainingen volgen in opvoeden, zodat ze beter weten wat hun kinderen nodig hebben. Ouders die op de diepste bodem van hun bestaan hun leven ‘lijden’, maar nu een handreiking krijgen om hun kinderen een betere plaats te geven in de maatschappij.

Stel je voor, een gebouw aan de rand van een enorm township, waar het de hele dag door bruist van de energie, met bevlogen vrijwilligers die ook zelf hartverscheurende persoonlijke verhalen met zich mee dragen.

Gebroken gezinnen
Op dit moment bieden vrijwilligers vanuit het centrum in 130 gezinnen langdurig hulp. Ze gaan dagelijks de township in en identificeren en begeleiden de meest schrijnende gevallen. Denk bijvoorbeeld aan verwaarlozing, mentale achterstand, gebrek aan toezicht, misbruik en verslaving. Het zijn per definitie gebroken gezinnen, in een ernst die wij in Nederland al lang niet meer kennen.
In die 130 gezinnen wonen 430 kinderen. De kinderen die in de knel zitten worden uitgenodigd deel te nemen aan programma’s. Ouders kunnen workshops volgen. Alles gebeurt op vrijwillige basis. De respons is groot, omdat het Ubomi Obutsha Centre hoop geeft op een beter leven. Het is aan de ouders en kinderen om de kansen te grijpen die het centrum biedt.

Schop onder de kont
Voor mij als westerling is het belangrijk met eigen ogen te zien wat hier gebeurt. Waar wij in Nederland in de hulpstand schieten en verantwoordelijkheid overnemen, praten ze hier over ‘zelf doen’ en ‘zelf een bijdrage leveren’. Als het moet, geven ze je hier gewoon een schop onder de kont. Wij medicaliseren, plakken labels, laten de specialist ons probleem oplossen, hier is nauwelijks specialistische zorg, hier komt alles samen in een brede, wijkgerichte jeugdzorg: armoedebestrijding, onderwijs, psychiatrie, verslavingszorg en alle andere vormen van jeugdzorg. Ik zie veel persoonlijk leed, maar ook een sterke drang om te overleven.

Reddende engel
Ik zie ook dat het geloof hier dé verbindende factor is, de kurk waar het land op drijft. Kerken zijn vaak de reddende engel. Ik ervaar hier de positieve kracht van het geloof. Voor mij – als ongelovige Thomas – is dit een bijzondere gewaarwording.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Het bezoek hier maakt me klein en dankbaar. Mijn vrouw en mijn dochter hebben hier eerder vrijwilligerswerk gedaan, ik ben hier nu voor de tweede keer op bezoek. Voor mij is het klip en klaar dat het Ubomi Obutsha Centre een modelproject is van goede jeugdzorg. Voor Van der Hoef & Partners en Discura alle reden om dit goede werk vanuit Nederland te ondersteunen. Van de overheid moet dit centrum het niet hebben. De afstand tussen overheid en individuele hulp is kolossaal, armoede en corruptie zijn volksziektes waar niet aan te ontkomen valt. Daarom nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Natuurlijk is het terecht dat we ons in Nederland druk maken om de tekortkomingen van onze jeugdzorg, maar het is goed te beseffen dat veel kinderen in de wereld om ons heen minder kansen hebben dan die van ons.

Uw hulp nodig
Van der Hoef & Partners steunt dit project via de Stichting Ubomi Obutsha Nederland, een stichting zonder winstoogmerk. Mijn bezoek krijgt zeker een vervolg, maar daar heb ik wel uw hulp bij nodig. Indien u wilt meedenken of u heeft tips, dan wil ik graag in rechtstreeks contact met u overleggen. U kunt mij altijd bellen op 06 23 22 72 79 of mailen

Wilt u meer informatie over het Ubomi Obutsha Centre of de Stichting Ubomi Obutsha Nederland, een organisatie van voormalig vrijwilligers die het UOC al jaren ondersteunt? Klik dan hier

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

Wat doet de DSM-5 met
de psychiater en de psychiatrie?

De DSM-5 is niet onschuldig. Het beïnvloedt de ontwikkeling van het vak van psychiater en dus van de psychiatrie als discipline. Ook in deze derde podcast botsen de standpunten van psychiater Floortje Scheepers en psychiater Ralph Kupka. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 3. Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar?

Onze derde podcast "Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar" is te beluisteren op "Psychiater op de cast" op Spotify.In deze aflevering komen Floortje Scheepers en Ralph Kupka wederom met elkaar in botsing over hun standpunten, maar ze zijn het erover eens dat het lijden van patiënten en de bijbehorende processen centraal moeten staan. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 2. Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?

Onze tweede aflevering, "Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?", is nu beschikbaar op op Spotify: "Psychiater op de cast".In deze boeiende aflevering onderzoeken Floortje Scheepers, Ralph Kupka en Tessa van den Ende, onder leiding van Wouter Van Ewijk, de impact van de DSM-5 op de patiëntenzorg. ... Meer

Reageer |  reacties