drs. W.M. (Wouter) van Ewijk MBA
Wouter van Ewijk is hoofdredacteur van D!scura en lid van de Raad van Commissarissen van STMG in Bemmel. Ook was hij medeoprichter en oud-voorzitter van het Dolhuys (museum van de geest in Haarlem) en was hij o.a. voorzitter van de Raad van Bestuur van de Forensische Zorgspecialisten.
Hij studeerde geneeskunde aan de VU en volgde de opleiding tot psychiater in de Valeriuskliniek te Amsterdam. Hij was psychiater sinds 1982 en is daarna tien jaar werkzaam geweest als rijdende psychiater. Sinds 1992 bekleedde hij bestuurlijke posities in de zorg. In 2005 behaalde hij zijn MBA bij het IBO te Zeist. Wouter van Ewijk heeft grote kennis van Kuifje en de psychiatrie.
Opinie door Wouter van Ewijk:
Bewegen helpt maar onze regering beweegt niet mee
30 juni 2022
Onlangs organiseerde Hogeschool Inholland een gala waarin diverse wetenschappers en politici hun licht lieten schijnen over de almaar uitdijende ziektekosten en de ondanks dat steeds maar toenemende gezondheidsproblemen. De niet aflatende en altijd optimistische Erik Scherder pleitte opnieuw - maar nu wat minder vriendelijk; hij werd boos - voor preventie in het bijzonder bewegen.
Lees meer >>
Samen beslissingen nemen
14 april 2022
Bij shared decision making (in wetenschappelijke artikelen wordt de Engelse term gebruikt) nemen de patiënt en zijn hulpverlener samen een besluit over welke zorg het beste bij de patiënt (en zijn omgeving?) past.
Lees meer >>
Oorlog
10 maart 2022
Er stond een foto van Poetin in de krant waarin hij aan een meters lange tafel vergadert met zijn minister van defensie en de staf-chef van het leger. Poetin is bang voor het krijgen van COVID en het schijnt dat je alleen maar in zijn directe omgeving mag komen wanneer je twee weken in quarantaine bent geweest. Onder de foto stond Poetler, een verwijzing naar Adolf Hitler.
Lees meer >>
Stop de bureaucratie
3 februari 2022
Als toezichthouder ben ik verbonden aan een grote school. Onlangs bracht ik een werkbezoek. Ik was onder de indruk van de betrokkenheid en creativiteit waarmee leraren hun leerlingen in coronatijd onderwijs geven en hen proberen te helpen zich te vormen tot een evenwichtig mens dat toegerust is op de toekomst.
Lees meer >>
Perspectief is het devies
3 februari 2021
Na de afkondiging van de avondklok zijn er in verschillende steden ernstige rellen uitgebroken. De meeste mensen keken er met afschuw naar, en veroordeelden wat zij zagen gebeuren. Een kleine groep Nederlanders was enthousiast over wat er gebeurde en deed mee of zette anderen aan mee te doen om zo hun ongenoegen over het (corona)beleid te uiten.
Lees meer >>
Een directeur in tijden van corona
12 november 2020
Op een dag eind maart van dit bijzondere jaar reed ik voor mijn eerste werkdag naar Purmerend waar het hoofdkantoor van Evean is gevestigd. Een somber gebouw in een nog somberder omgeving waarin de gevolgen van de intelligente lock-down te merken waren. Veel kamers stonden leeg. De mensen werkten zo vaak als het maar kon thuis. Vrijwel iedereen was gespannen bezig om de gevolgen van het grote aantal besmettingen met corona te helpen opvangen. Er stierven veel bewoners, vaak eenzaam omdat het contact met hun familieleden door het stringente beleid was afgesneden.
Lees meer >>
Onze premier maakt meer kapot dan je lief is
28 november 2019
Op de dag dat de overheidscampagne start om slachtoffers van seksueel geweld er toe te bewegen - om verder leed zoals een posttraumatische stressstoornis te voorkomen -meldt de instelling die deze mensen moet gaan helpen dat er gekort wordt en zij miljoenen euro’s te kort komt waardoor die campagne zoals veel andere overheidscampagnes loos is. De kliniek die werd opgericht om seksuele delinquenten zoals Michael P. te behandelen en zo verschrikkelijk leed zoals Anne is overkomen te voorkomen, meldt dat zij door de overheid wordt gekort waardoor dit goede werk niet meer goed gedaan kan worden. ‘Je kunt mensen als Michael P. niet half behandelen’.
Lees meer >>
Wat is forensische scherpte?
12 september 2019
Bestuurders en professionals in de forensische psychiatrie schijnen steeds vaker het begrip forensische scherpte te gebruiken, maar zij hebben zo las ik in de oproep om mee te doen aan een enquête in een poging te weten te komen wat het begrip betekent nog geen idee wat het eigenlijk is. Het is in de zorg niet ongewoon diepzinnig ogende, maar mystificerende termen te gebruiken, zoals forensische scherpte of dure woorden te gebruiken zoals synergie voor zoiets eenvoudigs (nou ja eenvoudig) als samenwerking. De vragen uit de enquête brachten me niet verder; ik noem er een aantal: - forensische scherpte is weten wanneer een bepaalde observatie handelen vereist. - forensische scherpte is in staat zijn ‘onderbuikgevoel’ te duiden en hierover te communiceren. - forensische scherpte is inzien dat zorg verlenen soms betekent dat in moet worden gegaan tegen wat patiënten zelf best achten.
Lees meer >>
Veiligheid van de samenleving in
gevaar door beroepsgeheim
11 juli 2019
Discussieforum over professionaliteit in de zorg voor medisch specialisten, artsen, psychologen, bestuur en management. Van Der Hoef & Partners biedt u een platform, of forum, dat gebruikt zal worden om thema’s die van belang zijn bij de dagelijkse praktijk van de geneeskunde te belichten. Een ruimte voor het voeren van een discours.
Lees meer >>
Solidariteit, we doen net alsof.
19 juli 2018
Onlangs wandelde ik met een vriend een paar dagen door Berlijn (een heerlijke stad, maar daar wil ik het nu niet over hebben). Er wordt hard gewerkt om de stad steeds mooier te krijgen. Overal waar we waren, werd er aan de huizen gewerkt, en vaak was de stoep overkapt om de voetgangers te beschermen tegen vallend puin. Ik ben bijgelovig (ik schoor me ook nooit voor een voetbalwedstrijd) en loop altijd met gevaar voor eigen leven langs die overkappingen. Mijn vriend die zelf geen psychiater is, vond dit toch nogal vreemd, maar zo zei hij: ‘Ik ben solidair’ en hij volgde me.
Lees meer >>
Vertrouwen is een verraderlijk begrip
26 april 2018
In ‘De moord op Commendatore’ van Haruki Marukami zegt Menshiki tegen de hoofdpersoon:’…Deze man is te vertrouwen. Deze man zal mijn manier van kijken en manier van denken zonder meer op een natuurlijke manier accepteren. Hoe vreemd en hoe krom mijn manier van kijken en manier van denken ook mogen zijn’. Ik moest aan deze zin denken, toen Premier Mark Rutte zijn onvoorwaardelijke steun uitspraak aan Halbe Zijlstra, nadat hij in opspraak was geraakt, omdat hij had gelogen over een ontmoeting met Poetin en bovendien wat hij uit een geheime bron had gehoord ook nog verkeerd interpreteerde.
Lees meer >>
Dwangbehandeling is soms echt nodig
8 februari 2018
Op het eerste gezicht kun je deze stelling alleen maar onderschrijven. Niemand, patiënt of geen patiënt, zit te wachten op iets dat hem tegen zijn wil overkomt, en normaliter is geen arts erop uit zijn patiënt iets op te dringen dat hij niet wil. Maar toch gebeurt het en niet alleen in de psychiatrie. De (aloude) kernwaarden van de geneeskunde zijn ‘niet schaden’ en ‘wel doen’, en ‘autonomie’ en ‘rechtvaardigheid’. Ik noem de laatste twee apart, maar ze zijn goed onder te brengen in de eerste twee begrippen.
Lees meer >>
Staat de patiënt wel centraal?
12 oktober 2017
Enige tijd geleden sprak ik een vrijgevestigd klinisch psychologe over haar ervaringen binnen de geestelijke gezondheidszorg. Zij vertelde over een depressieve patiënte die zij wilde verwijzen naar de crisisdienst van de regionale GGZ-instelling. Zij vertelde dat zij deze patiënte niet kon/mocht doorverwijzen, dat de huisarts dat moest doen, maar dat die op vakantie was en zijn waarnemer de patiënte eerst wilde zien voordat hij zou kunnen doorverwijzen, dat deze waarnemer deze patiënte niet wilde doorverwijzen, omdat hij het met de diagnose niet eens was, dat de psychologe de patiënte toen presenteerde aan een bevriende psychiater, die patiënte vervolgens terstond verwees naar de crisisdienst, die de patiënte tijdelijk in behandeling nam, en om het af te sluiten niet met de klinisch psychologe, de behandelaar overlegde maar met de bevriende psychiater, die de patiënte na één gesprek had doorverwezen, en haar nauwelijks kende.
Lees meer >>
Het is ontegenzeggelijk de schuld van de manager; of niet soms?
13 juli 2017
In haar column in Medisch Contact van juni 2017 probeert Esther van Fenema aan een peuter uit te leggen wat een manager doet: ‘Een manager is een meneer of een mevrouw die dingen regelt en heel veel moet vergaderen met andere mensen om die dingen te kunnen regelen’ waarop de kleuter stampvoetend roept: ‘Ja maar wat kan hij dan?’. Ik vroeg me af hoe zij aan diezelfde peuter zou uitleggen wat een psychiater doet? Ik neem aan dat zij het zo zou weten uit te leggen dat die peuter ervan overtuigd is, dat een psychiater heel wat kan ook al zegt men - dat zijn vooral chirurgen - dat een psychiater niets weet en niets kan.
Lees meer >>
Over gevaarlijke tbs'ers
6 april 2017
In het Haarlems dagblad wordt elke dag een stelling geplaatst waarop kan worden gestemd. De stelling op 28 maart jongstleden luidde: ‘de maatschappij zou niet als proeftuin voor gevaarlijke gekken gebruikt mogen worden. Houd de tbs’er van de straat’. 98% van de mensen stemden met deze stelling in. Eén persoon zei erover: ‘stemmingmakerij! Gevaarlijke tbs’ers worden niet op onbegeleid verlof gestuurd’.
Lees meer >>
Zinloze bureaucratische handelingen
29 december 2016
Onlangs heeft de Nederlandse Federatie van Universitaire medische centra (NFU) een lijst gemaakt van ruim 1300 (medische) handelingen die niet effectief zijn, of in een nog slechter geval zelfs schadelijk zijn voor de patiënt.
Lees meer >>
Vermoord door het systeem
1 november 2016
In de film ‘I, Daniel Blake’ van Ken Loach (komt op 24 november in de bioscoop) worstelt de 59-jarige timmerman Daniel Blake met de bureaucratie in Engeland.
Lees meer >>
Over Volkert van der Graaf
19 mei 2016
‘Moordenaar van Pim Fortuyn loopt nog onbekommerd rond’, kopte de Telegraaf een poosje geleden in nadat Volkert van der Graaf weer eens ten strijde was getrokken tegen de maatregelen die aan hem zijn opgelegd. Het OM wil Van der Graaf weer onder begeleiding van een psycholoog stellen ondanks het feit dat de psychiater die Van der Graaf behandelde van mening was dat er niets meer te begeleiden was en de rechter Van der Graaf in het gelijk stelde in zijn eis niet langer begeleid te willen worden.
Lees meer >>
Verstikkend
24 maart 2016
Jaren geleden was er een reclamefilmpje te zien waarin iemand in een plastic zak zat en aan het stikken was. Het was een beklemmend beeld.
Lees meer >>
Kamervragen naar de bekende weg
19 november 2015
Pia Dijkstra (lid van D66) heeft eind oktober aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vragen gesteld over het bericht dat een GGZ-instelling geweigerd heeft nog langer VGZ-klanten te behandelen toen het plafond van het met de zorgverzekeraar afgesproken budget was bereikt.
Lees meer >>
De kracht van aandacht
3 september 2015
De manier waarop de psychiatrie in sommige plaatsen in Italië zoals Trieste en Arezzo wordt uitgevoerd geldt voor veel Nederlandse psychiaters (en hun patienten) als lichtend voorbeeld.
Lees meer >>
De spoedeisende psychiatrie; wat weten we wel en wat niet?
14 juli 2015
De psychiatrie en de GGZ bevinden zich in woelige tijden. In korte tijd is alles in de organisatie en de financiering van de zorg aan het veranderen.
Lees meer >>
Wat Dikke-Ik en tante Biotica ons te vertellen hebben
2 juli 2015
We leven in dynamische tijden waarin veel gebeurt en zonder twijfel nog veel te gebeuren staat.
Lees meer >>
Nepemotionist en nepsocialist
16 april 2015
Diederik Samson heeft stage gelopen bij de thuiszorg van Spijkenisse (ik wist niet dat hij in opleiding tot wijkverpleegkundige was).
Lees meer >>
Met twee maten meten
29 januari 2015
Zomaar een paar berichten uit de kranten. De gemeente Utrecht heeft al meer dan 600 klachten binnen van burgers die vinden dat zij ten onrechte zijn gekort op het aantal uren huishoudelijke hulp.
Lees meer >>
Als het golft komt het goed?
8 januari 2015
‘De maatschappij verandert en de zorg verandert mee’,
Lees meer >>
Transparantie in Transitie
30 juli 2014
Minister Schippers heeft in een brief aan de kamer een lans gebroken voor meer transparantie in de zorg.
Lees meer >>
Moet Louis van Gaal op de zwarte lijst?
2 juli 2014
Als wij de halve finales niet bereiken - moet Louis van Gaal dan op een zwarte lijst van disfunctionerende trainer/coaches geplaatst worden?
Lees meer >>
Voetbal is simpel, maar simpel voetballen is moeilijk
16 april 2014
Hoogopgeleide professionals zijn intrinsiek gemotiveerd en gedijen goed in een inspirerende en motiverende omgeving die hen ruimte biedt zelf hun werk in te richten
Lees meer >>
Over de illusie van het kunnen toezien op complexe organisaties
5 maart 2014
Het bestuurlijk landschap wordt geteisterd door incidenten. Grote organisaties gaan failliet door overmoed van bestuurders, die te grote beslissingen namen waartegen ze niet werden gewaarschuwd of behoed.
Lees meer >>
Het profiel van de toekomstige psychiater
23 januari 2014
Jaren geleden was ik als lid van de NvvP betrokken bij het opstellen van de profielschets van de psychiater.
Lees meer >>
Domme dokter valt hard
25 september 2013
Op de eerste wintertijddag van 1987 viel ik in de buurt van Durbuy (Belgische Ardennen) uit de waaier van onze fietsclub keihard op mijn hoofd.
Lees meer >>
Het zorgkompas van politici draait door.
30 mei 2013
Over besturen, toezichthouden en incidenten
Lees meer >>
Maak gebruik van je gevoel
25 april 2013
Om de veiligheid van de patiëntenzorg te verhogen is het nodig dat de communicatie tussen de patiënt en zijn arts wordt verbeterd.
Lees meer >>
Fouten maken is mensenwerk, minder fouten maken ook!
13 december 2012
In de pers is hier direct het wildersiaanse woord ‘knoeiarts’ voor verzonnen.
Lees meer >>
Vereng de psychiatrie tot het domein van de geneeskunde!
10 mei 2012
Een reflectie op de discussie rond DSM-5..
Lees meer >>
Gebrek aan samenwerking vormt ernstig gevaar voor de patiëntenzorg!
8 maart 2012
De dialoog over het begrip autonomie heeft veel losgemaakt..
Lees meer >>
De autonome professional is een specialist in samenwerken
28 november 2011
Hoe belangrijk is samenwerken in de geneeskunde? In de psychiatrie is assertive community treatment (ACT) een zeer intensieve, multidisciplinaire vorm van zorg
Lees meer >>
"DBC en Privacy"
24 mei 2011
'Wij psychiaters kunnen onze patiënten alleen behandelen als zij ons toegang tot hun innerlijk leven geven. In een behandeling komen persoonlijke belevenissen, wensen, innerlijke conflicten en ook schaamtevolle aangelegenheden ter sprake. De garantie van discretie is daarbij onmisbaar’.
Lees meer >>
Hoe moet een leider zijn?
14 januari 2011
Grote organisaties vragen om leiders. Dat is bekend. Van de leiders wordt veel verwacht. Dat is ook bekend. Er wordt van hen gevraagd, dat zij visie hebben en doelen stellen, beslissingen nemen, problemen oplossen,
Lees meer >>
Wanneer een arts een hork is
4 november 2010
In de competentiegebieden volgens Canmeds worden zeven competentiegebieden beschreven. Medisch handelen, communicatie, samenwerken, organiseren, maatschappelijk handelen, kennis en wetenschap, en professionaliteit.
Lees meer >>
Voorkom verspilling: Overheid, begin bij uzelf!
11 maart 2010
Onlangs was ik aanwezig bij een symposium over Lean manufacturing (Engels voor slanke productie), een methode van denken en doen, en werken, die afkomstig is van de Japanse autofabrikant Toyota.....(!) Lean is een managementfilosofie die erop gericht is..
Lees meer >>
"Het ontbreekt aan charismatisch en doortastend leiderschap!"
8 oktober 2009
Een goede leider houdt van zijn mensen en wil ze helpen. De missie van een goede leider is dus het vaststellen van de behoeftes van de mensen om hem heen en daarin (proberen) te voorzien.
Lees meer >>
"De gezondheidszorg gaat ten onder aan achterdocht!"
20 april 2009
Zo af en toe schiet de angstige gedachte door mijn hoofd, dat wij aan de vooravond staan van een tijdperk waarin een psychiater alleen nog maar opschrijft wat hij zou hebben kunnen doen voor een patiënt als hem de tijd vergund was die patiënt te spreken te krijgen en te behandelen.
Lees meer >>
Opinie
Wat doet de DSM-5 met
de psychiater en de psychiatrie?
De DSM-5 is niet onschuldig. Het beïnvloedt de ontwikkeling van het vak van psychiater en dus van de psychiatrie als discipline. Ook in deze derde podcast botsen de standpunten van psychiater Floortje Scheepers en psychiater Ralph Kupka. ... Meer
Podcast 3. Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar?
Onze derde podcast "Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar" is te beluisteren op "Psychiater op de cast" op Spotify.In deze aflevering komen Floortje Scheepers en Ralph Kupka wederom met elkaar in botsing over hun standpunten, maar ze zijn het erover eens dat het lijden van patiënten en de bijbehorende processen centraal moeten staan. ... Meer
Podcast 2. Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?
Onze tweede aflevering, "Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?", is nu beschikbaar op op Spotify: "Psychiater op de cast".In deze boeiende aflevering onderzoeken Floortje Scheepers, Ralph Kupka en Tessa van den Ende, onder leiding van Wouter Van Ewijk, de impact van de DSM-5 op de patiëntenzorg. ... Meer