Boeken
Bordeline van binnenuit
SAMENVATTING
Uit borderline is moeilijk wijs te worden. Het is lastig voor mensen die er al dan niet beroepsmatig mee te maken hebben, maar ook voor mensen die zelf borderline hebben. In dit boek zoeken vrouwen met een Borderline Persoonlijkheidsstoornis (BPS) samen naar woorden die omschrijven hoe zij 'hun' borderline ervaren. Ze laten zien hoe ze er ieder op hun eigen manier mee hebben leren leven: niet met een algemene gebruiksaanwijzing, maar door acceptatie, zelfkennis en met vindingrijkheid. Borderline van binnenuit is een ontwapenend boek dat hulpverleners aanspoort niet op afstand te blijven maar juist dichterbij te komen. In die nabijheid kan zichtbaar worden dat mensen met borderline gewone mensen zijn, maar dan ánders. Lees het voorwoord door Bauke Koekkoek, lector aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Lees meer >>
Wat is gek?
SAMENVATTING
Rutger Jan van der Gaag in het voorwoord: "Velen buiten de psychiatrie, leken maar ook werkers binnen en buiten de gezondheidszorg, kunnen hun voordeel doen met dit prachtige boek." De vraag ‘Wat is gek?’ wordt meestal normatief beantwoord. De tegenvraag ‘Wat is normaal?’ onderstreept dat. De auteurs willen zo normaal mogelijk doen over psychiatrische problemen. Het uitgangspunt is dat wanneer je mensen met psychische stoornissen als gewone mensen tegemoet treedt, zij veel normaler blijken te zijn dan wat oppervlakkig contact doet vermoeden.
Lees meer >>
Schizofrenie en bergen beklimmen
SAMENVATTING
Saskia was elf jaar oud toen ze voor het eerst stemmen hoorde. Van de ene op de andere dag veranderde ze van een vrolijk kind in een angstig meisje. In de jarenlange zoektocht naar een diagnose en een behandeling passeren vele psychiaters, psychologen, pillen en opnames de revue, maar de angsten, hallucinaties en wanen blijven haar leven beheersen. Na een traumatisch verblijf in een separeer besluit Saskia de psychiatrie vaarwel te zeggen. Met vallen en opstaan ontdekt ze zelf een manier om met haar ziekte om te gaan.
Lees meer >>
Verwarde man, leed en herstel in 40 verhalen
SAMENVATTING
Mark Verhoogt was twintig jaar in behandeling bij de ggz. Zijn ziektegeschiedenis kent meerdere diagnoses. Een serie therapieën heeft in samenspel met persoonlijke groei het herstel uiteindelijk goed op gang gebracht. Met professionele hulp, beperkt tot af en toe een bezoek aan de huisarts, zoekt Mark nu een weg tussen de mijnen en valkuilen die bij zijn psychische kwetsbaarheden horen. Uit het beschrijven van ervaringen put hij kracht en inzicht. Het gaat van wanhoop en paniek tot diepe wanen en klein geluk, van afglijden naar opkrabbelen. De korte verhalen in dit boek geven samen een beeld van een psychiatrisch patiënt de psychiatrie voorbij.
Lees meer >>
Help, de psycholoog verzuipt!
SAMENVATTING
'Help, de psycholoog verzuipt!' biedt een intrigerende blik in de praktijk van eerstelijnspsycholoog Frits Bosch, een pionier in zijn vak. Een bonte verzameling aan praktijkverhalen uit zijn 36-jarige loopbaan passeert de revue. Bij Bosch vormde het persoonlijke contact met de cliënt altijd de basis voor zijn hulp. Hij zocht bij iedere cliënt een passend hulpaanbod en maakte gebruik van minimale interventies die vaak verrassend succesvol uitpakten.
Lees meer >>
Een goede geest bestaat niet
SAMENVATTING
De Rwandese genocide in 1994 kostte aan naar schatting achthonderdduizend mensen het leven. Meer dan twee miljoen mensen moesten vluchten om in leven te blijven. Wie aan een gewelddadige dood ontsnapte, kon daarna alsnog, net als minstens vijftigduizend anderen, omkomen door cholera. De doden leven in de onzichtbare wereld en sturen de levenden aan, die misschien wel doden in de zichtbare wereld zijn geworden. De Belgische Rwandees Victor verplicht zichzelf om zijn gevaarlijke leven tussen gif en dodelijke wapens te reconstrueren. Het wordt een gevecht tussen kijken en zijn ogen sluiten. Pas als hij ontdekt wie zijn tegenstander is geweest, kan hij het onzichtbare zien en zijn verloren gewaande traditie accepteren. Het is de moedige getuigenis van Victor over een verstoorde samenleving en de vraag wat vrijheid zonder goede geest waard is. Getuigenissen zijn een middel om de macht en de trots van het volk te hervinden.
Lees meer >>
Preventie psychische aandoeningen
SAMENVATTING
Dit boek geeft professionals in de geestelijke gezondheidszorg gereedschap om de zorg voor baby's, jongeren en ouders op zo'n manier te verbeteren dat ze bijdraagt aan het voorkomen van psychische aandoeningen. Op welke manier leiden onze stressvolle samenleving en het ontbreken van een gedeelde opvoedideologie tot het ontstaan van psychische aandoeningen? Het bevorderen van psychologische, psychomotorische en psychofysiologische stevigheid kan alleen bereikt worden als er vanaf de conceptie of misschien zelfs al daarvoor wordt ingezet op preventie. Preventie psychische aandoeningen begint daarom bij het moment waarop in de intieme relatie de wens opkomt een kind te krijgen. Alle ontwikkelingsstappen die hierna volgen worden aan de hand van wetenschappelijk onderzoek, theorievorming en klinische praktijkervaring onder de loep genomen. Hulpverleners worden voorzien van praktische handvatten en tips om een nieuwe werkwijze toe te passen in de praktijk.
Lees meer >>
Dansen met dilemma’s – op weg naar wederzijdse winst
SAMENVATTING
Ontelbare dilemma’s, van kleine tot grote, vinden wij op ons levenspad. Als bestuurder, als professional, als werknemer, als mens. Maar gaat het altijd om een keuze tussen ‘dit OF dat’, om proposities die elkaar uitsluiten? Of is het ook mogelijk om zowel dit áls dat te kiezen en dus ‘dit EN dat’ te realiseren. Het boek ‘Dansen met dilemma’s beantwoordt deze vraag met een volmondig ja. Ja, het is mogelijk om de strijdige proposities te verzoenen, te reconciliëren. Er van uitgaande dat er de wil is om te reconciliëren en te gaan voor wederzijdse winst, voor win-win.
Lees meer >>
Het verpleeghuis is het einde!
SAMENVATTING
Het boek “Het verpleeghuis is het einde!” bevat realistische en positieve verhalen van bewoners en artsen.
Lees meer >>
De dokter en de vakgroep
SAMENVATTING
Hoe kun je als vakgroep zowel effectief als met plezier samenwerken? Hoe kun je de kloof dichten die er vaak bestaat tussen wat je belangrijk vindt en hoe jouw vakgroep in de praktijk presteert? En hoe schakel je soepeler in de verschillende rollen die je als arts in je vakgroep moet innemen?
Lees meer >>
SAMENVATTING
Drie medische studenten belanden, halverwege de jaren zestig, bij een bezoek aan Parijs samen in een bed. Berend van Doornenbos zal zich ontwikkelen tot een invloedrijk gynaecoloog. Marga de Penasse, voorvechter van meer seksuele rechten voor vrouwen, wordt zijn echtgenote. Hun vriend Kasper de Vos gaat bij zijn vader, eigenaar van een farmaceutisch bedrijf, werken. Van Doornenbos koestert hoogmoedige medische idealen, maar gaandeweg – en zonder het zelf in de gaten te hebben – ontdoet hij zich van zijn principes. Aan één ding houdt hij tot aan het eind van zijn ontspoorde leven loyaal vast: zijn grote liefde.
Lees meer >>
Wij zijn allemaal nomaden
SAMENVATTING
Burundi is net als buurland Rwanda getekend door genocide als gevolg van conflicten tussen Hutu’s en Tutsi’s. Maar het is toch anders en veel minder bekend. Een klein land vol mensen, met geweld afgesneden van hun verleden, naast expats die vanuit Afrika en andere plekken op de wereld tijdelijk samenkomen. Allemaal mensen die letterlijk en figuurlijk afstanden hebben afgelegd. Allemaal nomaden.
Lees meer >>
Veiligheid in GGZ. Leren van incidenten en calamiteiten
SAMENVATTING
Psychiaters en psychotherapeuten hebben een beroep met buitengewone verantwoordelijkheden. Niet alleen wordt van ze verwacht dat ze oplossingen bieden bij vaak heftige psychische problematiek maar ook dat ze optimaal preventief werken om calamiteiten te voorkomen. Agressie en amok komen vaak voor. Somberheid kan leiden tot suïcidaliteit. En een hulpverlener staat er vaak alleen voor zowel wat therapeutische als wat preventieve interventies betreft.
Lees meer >>
De verdwaalde vrouw
SAMENVATTING
Dit is het tijdloze reisverhaal van een diepbedroefde vrouw die na een verschrikkelijke gebeurtenis en hierop volgende desastreuze keuzes - die zij zich niet meer kan herinneren - jammerlijk verdwaalt. Ze komt op een plek terecht waar niemand terecht wil komen, laat staan verblijven. De vrouw kan de weg terug niet vinden en vraagt om hulp. De door (non-)professionals aangeboden hulp past niet bij haar, is niet toereikend of bereikt haar zelfs helemaal niet.
Lees meer >>
Wie vraagt wordt beter!
SAMENVATTING
* Wat levert nu precies waarde op voor de patiënt?
* Hoe haal je het maximale uit je mensen?
* Waar ligt je focus?
* En waarin kun je jezelf nog verbeteren?
Als je als leidinggevende in de zorg de lean werkwijze hanteert, kijk je elke dag wat er gebeurt op de werkvloer en wat er beter kan. Je verbindt team, patiënt en organisatie en stuurt op de best mogelijke patiëntenzorg.
Lees meer >>
Het Stressbeeld
SAMENVATTING
Stress heeft een slecht imago, maar toch is het een onmisbaar mechanisme om te overleven. Het stressbeeld bespreekt wat er in je lichaam, brein en psyche gebeurt bij stress: Hoe uit het zich en welke lichamelijke mechanismen spelen daarbij een rol? Wat is de wisselwerking tussen lichaam en psyche? Op welke verschillende manieren gaan mensen met stress om? Welke rol speelt veerkracht?
Lees meer >>
De ijzeren engel
SAMENVATTING
De negenentwintigjarige Mark probeert te ontsnappen uit de schaduw van zijn vader – een ontspoorde psychiater die zijn gezin verliet voor de Bhagwan-sekte.
Lees meer >>
Verward in Nederland
SAMENVATTING
Hoe we omgaan met mensen met psychische stoornissen
Lees meer >>
Leiderschap vanuit 't hart
SAMENVATTING
Jezelf overwinnen, je ego temmen, authentiek zijn: de topmanagers die in Leiderschap vanuit ’t hart aan het woord komen, zijn het over één ding eens: leiderschap is iets persoonlijks.
Lees meer >>
Goede GGZ
SAMENVATTING
Dit boek gaat imponeren
Lees meer >>
Iedereen een psychische aandoening
SAMENVATTING
In dit boek vertelt Jan Derksen over de ervaringen die hij opdeed in de 35 jaar dat hij werkzaam is als psycholoog.
Lees meer >>
SAMENVATTING
Governance in de zorg treedt in een nieuwe fase en dat stelt andere eisen aan de governance.
Lees meer >>
Help mijn partner heeft een depressie
SAMENVATTING
In dit boek dat speciaal is geschreven voor partners en mantelzorgers, vind je wat depressie is, de psychotherapeutische en psychiatrische behandelmogelijkheden en hoe en waar je hulp krijgt.
Lees meer >>
Zorgvernieuwing
SAMENVATTING
Dit boek vertelt het verhaal van twee innovatieve zorgorganisaties die beide een toonaangevende praktijk hebben ontwikkeld: Esdégé-Reigersdaal en Buurtzorg Nederland.
Lees meer >>
Neuroleiderschap van macht naar kracht
SAMENVATTING
Deze tijd vraagt om een ander type leiders en managers.
Lees meer >>
Strikt
SAMENVATTING
Strikt is een levendig boek over de zoektocht naar de liefde. Een roman die zich met geen andere laat vergelijken.
Lees meer >>
Het gezonde lifestyleboek
SAMENVATTING
hoe we 10 jaar aan ons leven kunnen toevoegen
Lees meer >>
Bevrijd de psychologie
SAMENVATTING
Uit de greep van de hersenmythe.
Lees meer >>
Waar is de raad van toezicht?
SAMENVATTING
Dit boek is het eerste actuele overzicht van de taken en verantwoordelijkheden van de raad van toezicht.
Lees meer >>
Conflicten en agressie in de medische praktijk
SAMENVATTING
Conflicten en agressie in de medische praktijk, geschreven voor huisartsen, medisch specialisten en hun assistenten..
Lees meer >>
Wilsbekwaamheid
SAMENVATTING
weldoen, autonomie, identiteit
Lees meer >>
Onder Zeil
SAMENVATTING
Reconstructie medische fout
Lees meer >>
The Immortal Life of Henrietta Lacks*
SAMENVATTING
In het boek “The Immortal Life of Henrietta Lacks” wordt de geschiedenis van de HeLa cel beschreven.
Lees meer >>
Wij zijn ons brein
SAMENVATTING
Van baarmoeder tot alzheimer
Lees meer >>
Synchroniciteit
SAMENVATTING
Een vorm van leiderschap die niet gericht is op het verwerven van persoonlijke macht, roem en status, maar die het geheel dient omdat dat alleen echt werkt.
Lees meer >>
Het Checklist Manifest, Atul Gawande
SAMENVATTING
Recensie geschreven door: Ineke Booij, voorheen psychiater, nu werkzaam als procesbegeleider en coach
Lees meer >>
Opinie
Wat doet de DSM-5 met
de psychiater en de psychiatrie?
De DSM-5 is niet onschuldig. Het beïnvloedt de ontwikkeling van het vak van psychiater en dus van de psychiatrie als discipline. Ook in deze derde podcast botsen de standpunten van psychiater Floortje Scheepers en psychiater Ralph Kupka. ... Meer
Podcast 3. Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar?
Onze derde podcast "Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar" is te beluisteren op "Psychiater op de cast" op Spotify.In deze aflevering komen Floortje Scheepers en Ralph Kupka wederom met elkaar in botsing over hun standpunten, maar ze zijn het erover eens dat het lijden van patiënten en de bijbehorende processen centraal moeten staan. ... Meer
Podcast 2. Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?
Onze tweede aflevering, "Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?", is nu beschikbaar op op Spotify: "Psychiater op de cast".In deze boeiende aflevering onderzoeken Floortje Scheepers, Ralph Kupka en Tessa van den Ende, onder leiding van Wouter Van Ewijk, de impact van de DSM-5 op de patiëntenzorg. ... Meer